Home » Bewustwording » Hoe schakel je terug naar de ruststand na een drukke werkweek?

Hoe schakel je terug naar de ruststand na een drukke werkweek?

door | 17 dec, 2023 | Bewustwording

In de werkweek staan we vaak in een hoge versnelling. Hard werken, er worden langs alle kanten vragen aan je gesteld, er speelt van alles door elkaar en je hoofd werkt op volle toeren. Daar is op zich niets mis mee. Het kan juist heerlijk zijn om op volle kracht aan het werk te zijn en zo lekker veel voor elkaar te krijgen. ‘On top of the game’ zijn kan echt goed voelen.

 

Vaak heeft de omgeving waarin je werkt hierop een invloed. Zelf werk ik al 20 jaren in het bedrijfsleven, bij grote, zeer prestatiegerichte bedrijven met een enorm werktempo. Als alles om je heen snel gaat ga je daar vaak vanzelf in mee. Dit overvalt mij ook nog soms, zeker als het een drukke periode is en ik al meer “aan” sta. Dan ben ik er gevoeliger voor.

 

Collega’s steken elkaar als het ware daarmee aan, waardoor het tempo soms nóg verder omhooggaat. Daarbij is het van belang om echt te gaan voelen of dit bij je past. En belangrijk: of je dit voldoende kunt compenseren met ontspanning.

 

Veel mensen verlaten op het einde van de dag het kantoor met een tollend hoofd.

En dan de vraag: kan jij uit die hoge (vijfde of zesde) versnelling terugschakelen?  Ik moet toegeven dat het mij ook niet altijd meteen lukt.

 

Soms is het na een dagje in die hectiek en in die hoge versnelling best lastig om thuis terug te schakelen naar een lagere versnelling.

Ik heb het dan over een versnelling waarin je kunt ontspannen, tot jezelf komen en herbronnen.

Soms lukt het om naar de vierde of derde versnelling te gaan, maar blijft er toch een gevoel van gejaagdheid hangen. Je vraagt je dan af hoe het toch komt dat je niet kunt ontspannen en uitrusten. De to do lijsten blijven door je hoofd spoken en de werkdag voelt precies nooit af.

Wat helpt jou om terug te schakelen?

En de avonden en het weekend echt tijd voor jezelf te laten zijn?

 

Mij helpt het om muziek te luisteren of te zingen, een wandelingetje te maken, te koken, een telefoontje met een vriendin, een kaartspel met de kinderen. Zo kan mijn drukke geest langzaam tot rust komen. Dan moet niets, gewoon ‘er zijn’ volstaat. Rust in mijn lichaam. Zo schakel ik dan naar de derde versnelling. Daarna zak ik verder en ga als vanzelf naar de tweede en eerste versnelling. En dan naar de ruststand.

 

Ik vermoed dat terugschakelen soms uitdagend is en lastig lijkt, omdat we te snel willen gaan. Als je in de auto zit, schakel je ook niet terug van de zesde naar de eerste versnelling. Kijk dus niet gek op wanneer je na een drukke, volle werkdag thuiskomt en op de zetel ploft en dat het dan nog door raast in je hoofd. De overgang is te groot.

De oplossing om van de hoogste versnelling naar de laagste te komen, vinden we vaak het makkelijkste via ons lichaam. Niet met topsport (ook zesde versnelling), maar via beweging die ons wel wat energie kost, maar ook rust brengt.

 

Neem de tijd voor een rustige wandeling in de natuur. Laat je gedachten komen en gaan terwijl je je concentreert op de geluiden om je heen, de frisse lucht en de beweging van je lichaam.

 

Voer enkele zachte stretching oefeningen uit. Dit helpt niet alleen bij het loslaten van fysieke spanning, maar ook bij het kalmeren van je geest.

 

Probeer diepe ademhalingsoefeningen om je zenuwstelsel te kalmeren. Concentreer je op langzame, diepe inademingen en uitademingen om stress te verminderen.

 

Zet rustige muziek op en dans op een ontspannen manier. Het gaat hier niet om de prestatie, maar om de vreugde van beweging en het loslaten van spanning.

 

Zwemmen of zelfs rustig drijven in water kan een kalmerend effect hebben op zowel het lichaam als de geest. Het water draagt bij aan een gevoel van gewichtloosheid.

 

Combineer beweging met een pauze van digitale apparaten. Laat je telefoon thuis en maak een wandeling om je geest te bevrijden van constante prikkels.

Onthoud dat het niet gaat om de intensiteit van de beweging, maar eerder om de verbinding met je lichaam en het bevorderen van ontspanning. Experimenteer met verschillende activiteiten en ontdek wat het beste bij jou past.

Wanneer je merkt dat je daar écht geen grijntje energie voor over hebt aan het eind van de dag, vraag je dan af: ‘wanneer had ik moeten beginnen met minderen?’

Iedereen verlangt er volgens mij naar om steeds weer terug te kunnen komen uit het snel denkende hoofd. Van moeten naar mogen. Hoofd naar hart. Om op te laden, te ontspannen en nieuwe inspiratie op te doen.

 

Onthoud: het leven is als een voortdurende rit in verschillende versnellingen. Net zoals je niet rechtstreeks van de zesde naar de eerste versnelling schakelt in een auto, hoef je ook niet van de drukte van je werk direct naar totale ontspanning te gaan.

 

Gun jezelf de overgangsfasen, ontdek wat voor jou werkt en laat je niet ontmoedigen als het niet altijd meteen perfect verloopt. De sleutel tot duurzame balans ligt vaak in kleine, consistente stappen.

Dus, geef jezelf toestemming om te vertragen, stap voor stap terug te schakelen en opnieuw verbinding te maken met de ruststand die je nodig hebt.

 

Het is niet alleen een gunst aan jezelf, maar ook aan de mensen om je heen.

Want wanneer je goed voor jezelf zorgt, kun je ook beter voor anderen zorgen.”

 

Ik ben benieuwd naar jouw ervaringen. Wat zijn jouw geheime ‘terugschakel’-methoden na een drukke dag?

Deel jouw tips en tricks hieronder, zodat we elkaar kunnen inspireren om die broodnodige rust te vinden.

Een doorbraaksessie: de eerste stap om te leren terugschakelen.

Bewust kiezen om meer aandacht te schenken aan je gezinsleven. Niet later, maar nu.

Over mij

Bewust kiezen voor meer aandacht voor je gezinsleven.
Ik inspireer je graag met mijn artikelen.

Ik ben Kristina. Ik geloof sterk in de positieve kracht om je eigen leven niet alleen te ontdekken, maar te creëren. Ik motiveer je om je opnieuw met je dromen te verbinden en een goede balans te vinden tussen werk en je gezin.

Gerelateerde artikelen

Lifecoaching, wat is dat?

Lifecoaching, wat is dat?

Af en toe maak ik de balans op van mijn leven. Recht in de spiegel kijken en antwoord geven op vragen zoals: hoe sta ik ervoor? Hoe voel ik me bij hoe het nu met me gaat? Waar gaat de meeste tijd aan op?

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verminder stress in no-time

Download het gratis reflectieboekje met tips, inspiratie en opdrachten om meteen mee aan de slag te gaan.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin