Home » Mindset » Geluk is je geboorterecht

Geluk is je geboorterecht

door | 10 jun, 2023 | Mindset

Als ik dit en dat heb bereikt, als ik dit of dat heb, dan zal ik gelukkig zijn.

Ook al gehoord?

‘Ergens in de toekomst’ zal je gelukkig zijn.
Wanneer? Nu nog niet, maar hopelijk snel.

Sta hier eens even bij stil. Je laat je geluk dus afhangen van externe factoren?

Ken jij ook zo iemand die werkt en werkt en van hot naar her rent, omdat ie hoog op de ladder wil komen.

Alles heeft plaatsgemaakt voor dit doel.

En dan?

 

Zal ie dan, als het zover is, gelukkig zijn?

Of gaat ie verder met werken en rennen en streeft ie een ander doel na?

Het overdenken waard vind ik. Ik ben ervan overtuigd dat geluk een keuze is. Het is niet iets in de toekomst, het is nu.  

Sommige mensen geloven dat iedereen het recht heeft om gelukkig te zijn en dat dit een inherent onderdeel is van het menselijk bestaan.

Anderen denken dat geluk afhankelijk is van externe factoren, zoals sociale en economische omstandigheden, en dat niet iedereen in staat is om gelukkig te zijn, ongeacht hun inspanningen. Er zijn echter wel bepaalde factoren die kunnen bijdragen aan het ervaren van geluk.

 

Onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat mensen die sterke sociale relaties hebben en regelmatig fysiek actief zijn, een gevoel van doel en zingeving ervaren en blijkbaar doorgaans gelukkiger zijn dan mensen die deze factoren missen. Ook kan het hebben van voldoende middelen, zoals geld, onderdak en voedsel, bijdragen aan geluk. Hoewel sommige mensen misschien meer geluksvoordelen hebben dan anderen vanwege hun omstandigheden, hebben we allemaal invloed op ons eigen geluk door onze houding, onze relaties en ons gedrag.  

 

In zekere zin is geluk een keuze, omdat onze houding en ons gedrag een belangrijke rol spelen in ons vermogen om gelukkig te zijn. Hoewel sommige omstandigheden buiten onze controle liggen, hebben we vaak wel enige controle over hoe we met deze omstandigheden omgaan en hoe we ons voelen. Mensen die zich richten op positieve gedachten, actief werken aan het creëren van gezonde relaties en het cultiveren van dankbaarheid en optimisme, hebben meer kans om gelukkig te zijn dan mensen die zich richten op negatieve gedachten en pessimisme.

 

Uiteraard is het niet altijd eenvoudig om gelukkig te zijn, en soms kan professionele hulp nodig zijn om moeilijke emotionele problemen te overwinnen. Maar voor de meeste mensen geldt dat het nemen van actie om hun omgeving te verbeteren en hun houding te verbeteren, kan helpen om hun geluk te vergroten.  

 

Geluk kan zowel iets zijn voor de toekomst als voor het heden.

 

Veel mensen hebben de neiging om geluk te associëren met het behalen van bepaalde doelen in de toekomst, zoals het vinden van een goede baan, het ontmoeten van een partner of het kopen van een huis.

Hoewel het behalen van deze doelen ons zeker kan helpen om ons gelukkiger te voelen, is het belangrijk om te onthouden dat geluk ook iets is dat we in het heden kunnen ervaren.

 

We kunnen bijvoorbeeld geluk vinden in

momenten van vreugde, verbondenheid met anderen,

dankbaarheid,

of simpelweg het genieten van de kleine dingen in het leven.

 

Wat maakt jou gelukkig? 

Over mij

Bewust kiezen voor meer aandacht voor je gezinsleven.
Ik inspireer je graag met mijn artikelen.

Ik ben Kristina. Ik geloof sterk in de positieve kracht om je eigen leven niet alleen te ontdekken, maar te creëren. Ik motiveer je om je opnieuw met je dromen te verbinden en een goede balans te vinden tussen werk en je gezin.

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verminder stress in no-time

Download het gratis reflectieboekje met tips, inspiratie en opdrachten om meteen mee aan de slag te gaan.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin