Home » Bewust kiezen » Voel jij het ook ? 1 September Stress?

Voel jij het ook ? 1 September Stress?

door | 25 aug, 2023 | Bewust kiezen

Zalig vind ik het. Twee maanden loskomen van de dagelijkse routine en even kunnen ademen zonder de constante druk van deadlines en schema’s. Genieten van lang ontbijten, picknicks in het park, luie dagen in de tuin en spontane uitstapjes naar nieuwe plaatsen. Het is een periode waarin de banden met onze kinderen sterker worden. We zien ze groeien zonder de druk van schoolverplichtingen.

Die mooie zomer: voor mij opgesplitst in 3 fases :

Quality Time met Gezamenlijk Verlof
De kinderen zijn vrij en jij als ouder hebt dan ook verlof. Dit biedt een geweldige kans om nieuwe ervaringen te delen en speciale momenten samen door te brengen. Het is de tijd van spontane avonturen, van gezinsuitstapjes naar pretparken, zwembaden en stranden. Deze periode stelt ons als ouder in staat om even uit de dagelijkse routine te stappen en volledig ‘in het moment’ op te gaan.

De Overgangsfase naar Werk voor Ouders
Naarmate de zomer vordert, komt er een overgangsperiode waarin ouders weer aan het werk gaan terwijl de kinderen nog vrij zijn. Dit kan wat organisatie vereisen, zoals het regelen van kinderopvang of het plannen van bezoeken of logementen aan grootouders, familieleden of vriendjes. Hoewel het een terugkeer naar de verantwoordelijkheden van het werk betekent, kunnen deze momenten van verandering ook een kans zijn voor kinderen om nieuwe ervaringen op te doen en te leren omgaan met verschillende sociale situaties.

Terug naar School en de Nieuwe Start
Dan nadert het einde van de zomervakantie en komt fase 3 in beeld: de terugkeer naar school. Dit is vaak een tijd vol gemengde gevoelens. Terwijl de kinderen zich voorbereiden om klasgenootjes te ontmoeten en nieuwe kennis op te doen in de schoolbanken, voel ik als ouder de druk van het organiseren, het klaarmaken van schoolbenodigdheden en het balanceren tussen werk en gezin. De spanning stijgt, maar ook de verwachting van wat het nieuwe schooljaar zal brengen.

Elke fase van de zomervakantie brengt zijn eigen uitdagingen en vreugde met zich mee. De kunst is om te leren omgaan met de overgangen en te genieten van elk moment. Of het nu gaat om quality time tijdens het gezamenlijk verlof, het beheren van de overgangsperiode waarin we weer aan het werk gaan, of het voorbereiden van de kinderen voor het nieuwe schooljaar, het draait allemaal om het vinden van balans en harmonie tussen werk, gezin en persoonlijke tijd. Hiervoor verwijs ik je graag de informatie die je onder ‘coachtraject’ kunt vinden.

Als ouders willen we eigenlijk die gevoelens van vrijheid, samen zijn en ontspanning vasthouden, zelfs wanneer het schoolseizoen weer begint. We willen dat onze kinderen de kans krijgen om gewoon te ‘zijn’ en te genieten van hun jeugd zonder de constante druk van huiswerk en buitenschoolse activiteiten.

Toch komt aan alle mooie dingen een einde. Terwijl de dagen van juli en augustus langzaam wegtikken, komt de eerste schooldag steeds dichterbij. We weten dat we de ontspanning en de zorgeloosheid van de zomer niet eeuwig kunnen vasthouden.

Terwijl we ons voorbereiden op de overgang van de zomervakantie naar het nieuwe schooljaar, besef je dat keuzes maken over tijdsverdeling aan de orde is. Hoe kunnen we de kostbare momenten en ervaringen van de zomer blijven omarmen, zelfs als de drukte van het dagelijkse leven weer begint?

Jongleren tussen Werk, Gezin en Schoolse Activiteiten
Voor ouders zijn de laatste dagen van augustus een moment waarop de spanning begint te stijgen en de “1 september stress” zich ongemerkt opbouwt.

Ik begin het zelf al te voelen als ik eraan denk, je kent het wel: de wekkers die eerder afgaan, de tassen die gepakt moeten worden, de lunches die voorbereid moeten worden, en natuurlijk de race om iedereen op tijd op school af te zetten en zelf tijdig op het werk te verschijnen. En alsof dat nog niet genoeg is, komen daar ook nog de naschoolse activiteiten bij, die je in de rol van taxichauffeur veranderen terwijl je de kinderen van de ene naar de andere activiteit brengt.

Het is een uitdaging die wij ouders maar al te goed kennen. We willen allemaal dat onze kinderen succesvol zijn en zich ontplooien, maar tegelijkertijd willen we ook aanwezig zijn in hun leven en zelf niet bezwijken onder de druk van onze eigen carrières. We staan voor de uitdaging om de balans te vinden tussen werk en gezin, vooral wanneer die eerste schooldag met rasse schreden nadert.

Maar laten we eerlijk zijn, zelfs te midden van de chaos en de drukte, zijn er momenten die ons eraan herinneren waarom we dit allemaal doen. Die glimlach op het gezicht van je kind wanneer je hen aanmoedigt voor hun eerste schooldag. Die trots wanneer je hen ziet uitblinken in een van hun activiteiten. Deze momenten van vreugde en verbondenheid maken de hele jongleer act de moeite waard.

Hoe kunnen we deze 1 september stress verzachten.

Hier zijn een paar tips:

1. Planning is je beste vriend – schoolse activiteiten: wie dient hoe laat waar te zijn? Stel de slaaptijden en wektijden geleidelijk bij naar september toe, zodat het lichaam en de geest kunnen wennen aan de verandering.

2. Planning is je beste vriend – buitenschoolse activiteiten: Maak een gedetailleerde planning voor de avonden. Wie heeft welke activiteit en waar is het te doen? Wie brengt en haalt of zijn de kids al groot genoeg om zelf op pad te gaan? Dienen er keuzes gemaakt te worden? Zo is het vooraf duidelijk wie het komende schooljaar welke activiteiten doet en wanneer, wat zijn ieders prioriteiten? Waar voelt ieder lid van het gezin zich gelukkig mee? Het ene kind heeft 1 buitenschoolse activiteit en vindt dit prima, het andere heeft graag meer omhanden en wil indien mogelijk meer activiteiten doen. En jij? Wat wil jij?

3. Sta op tijd op. Ik probeer zelf een half uurtje voor de kinderen op te staan om rustig wakker te worden en me klaar te maken. Daarna ben ik helemaal paraat voor de dag. Beperk de hoeveelheid keuzes die je ochtends maakt. Bijvoorbeeld de kleding voor de volgende dag uitkiezen en klaarleggen. Zorg ervoor dat school- of werkbenodigdheden, zoals boeken, laptops en documenten zijn ingepakt en klaarliggen. Een georganiseerde omgeving kan bijdragen aan een positieve start. Creëer een vaste ochtendroutine en houd je eraan. Een vaste volgorde van activiteiten kan helpen om efficiënter te werken. Het verminderen van de ochtendrush kan zorgen voor een minder stressvolle start van de dag en een positieve invloed hebben op de rest van de dag.

4. Zelfzorg: Vergeet niet om voor jezelf te zorgen. Gezonde voeding, voldoende slaap en beweging. Als je uitgeput raakt, loopt het allemaal minder vlot.

5. Flexibiliteit omarmen: Elke dag loopt niet altijd volgens plan. Wees bereid om flexibel te zijn en aan te passen wanneer dat nodig is.

Het einde van de zomervakantie markeert niet het einde van de mogelijkheid om samen te genieten. Het herinnert ons eraan dat we de keuze hebben om tijd te maken voor wat écht belangrijk is. Dus, terwijl de 1 september stress nadert en we ons voorbereiden op een nieuw schooljaar, laten we die kostbare zomerherinneringen koesteren. Ik koester deze herinneringen en gebruik ze als inspiratie om gedurende de volgende maanden evenwicht te vinden tussen werk en gezin.

 

Wat doe jij om de overgang van de zomervakantie naar het nieuwe schooljaar soepeler te laten verlopen?

 

Ik hoor het graag!

Laat het me weten.
Ik reageer zo snel mogelijk op jouw bericht.

Over mij

Bewust kiezen voor meer aandacht voor je gezinsleven.
Ik inspireer je graag met mijn artikelen.

Ik ben Kristina. Ik geloof sterk in de positieve kracht om je eigen leven niet alleen te ontdekken, maar te creëren. Ik motiveer je om je opnieuw met je dromen te verbinden en een goede balans te vinden tussen werk en je gezin.

Gerelateerde artikelen

Je nieuwe voornemens wél halen

Je nieuwe voornemens wél halen

Nieuwe doelen of voornemens stellen en niet halen. Best frustrerend.
Je nieuwe doel waar je zo naar verlangt lijkt veel te groot, een onhaalbare droom, je voelt misschien de neiging om er dan maar helemaal vanaf te zien ☹

lees verder

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Verminder stress in no-time

Download het gratis reflectieboekje met tips, inspiratie en opdrachten om meteen mee aan de slag te gaan.

Je hebt je met succes ingeschreven!

Tweet
Share
Share
Pin