“Wees jezelf, de rest is al bezet” => een uitspraak van de Ierse schrijver Oscar Wilde die ook vandaag nog erg relevant is. In een wereld waarin we constant worden blootgesteld aan de prestaties en successen van anderen, lijkt het gemakkelijk om anderen na te bootsen om succesvol te zijn.
Het is begrijpelijk dat we ons soms anders voordoen dan we zijn. Misschien denken we dat we er anders moeten uitzien, ons anders moeten gedragen of interesses moeten hebben die in lijn zijn met de trends van het moment. Maar als we alleen maar zijn wie anderen willen dat we zijn, zullen we ons nooit op ons gemak voelen in ons eigen vel.
Ik bemerk dat veel mensen zich aangetrokken voelen tot groepsdenken en het volgen van de massa, waar – begrijp me niet verkeerd – niets mis mee is.
Tóch denk ik dat het belangrijk is om te onthouden dat je als individu de vrijheid hebt om je eigen pad te kiezen en je eigen leven vorm te geven.
Enkel zo ben je in staat om je eigen unieke bijdrage aan de wereld te leveren, en je eigen persoonlijke waarden en doelen na te streven, ongeacht wat de massa doet.
Natuurlijk zijn we als sociale wezens geboren en hebben we een verlangen naar verbondenheid met anderen.
Anderen spelen een belangrijke rol bij onze groei, ons leerproces en onze evolutie als mens. We zijn sociale wezens en hebben interactie met anderen nodig om te leren en te groeien.
De mensen die ons omringen, zoals familie, vrienden, collega’s en leraren bieden ons feedback, ondersteuning, aanmoediging en advies. Ze delen hun kennis en ervaringen met ons en helpen ons om onze eigen vaardigheden en capaciteiten te ontwikkelen.
Er zijn mensen die we tegenkomen in nieuwe situaties, onbekenden, vreemden, reisgenoten en mensen uit andere culturen. Door met mensen buiten onze comfortzone te praten, ontdekken we nieuwe perspectieven, ideeën en manieren van denken. We leren van hun ervaringen en absorberen hun unieke inzichten en kennis.
Er zijn ook mentoren en coaches, jawel zoals mezelf.
Ik begeleid je bij het maken van keuzes
en zoom in op wat jou energie geeft
om op lange termijn plezier en voldoening te halen uit je werk en je gezinsleven.
Om kennis te maken en van gedachten te wisselen kan je contact met me opnemen, dan plannen we een kennismaking in.
Uiteindelijk hebben we feedback van en interactie met anderen nodig om onszelf beter te begrijpen en te ontwikkelen. Door ons bewust te zijn van hoe anderen ons zien en onze interacties met hen te observeren, kunnen we onze eigen persoonlijkheid, denkwijze en gedrag beter begrijpen en onze mindere punten verbeteren.
Kortom, interactie met anderen is van cruciaal belang om ons te helpen nieuwe ideeën te verkennen. Hierdoor verbreden we ons begrip van de wereld om ons heen, we ontwikkelen onze vaardigheden en dit komt onze persoonlijke en professionele ontwikkeling ten goede.
Maar dat betekent niet dat we onze eigen identiteit moeten opofferen om deel uit te maken van een groep.
We kunnen ons verbonden voelen met anderen terwijl we toch ons eigen unieke pad volgen.
“Wanneer we authentiek zijn, hebben we de vrijheid om onszelf volledig uit te drukken.”
We hoeven ons niet langer te verstoppen achter een façade of te voldoen aan de verwachtingen van anderen. Dit geeft een krachtig gevoel van – hoe zal ik het noemen – bevrijding en zorgt voor plezier en voldoening halen uit je keuzes.
Bovendien is het belangrijk om te onthouden dat er maar één jij is. Niemand anders heeft precies hetzelfde perspectief, dezelfde ervaringen en dezelfde persoonlijkheid als jij.
Ik zou zeggen omarm je authenticiteit en blijf jezelf trouw.
Uitdagend? Jazeker !
Natuurlijk is het soms moeilijk om onze ware ik te zijn, vooral als we druk voelen om te conformeren. Het vergt moed onszelf te zijn en onze eigen weg te gaan.
Als je de moed hebt om te tonen wie je bent, zal je merken dat de mensen die je echt waarderen, je juist om díe reden waarderen.
Het is me opgevallen dat juist degenen die durven af te wijken van de kudde en hun eigen weg gaan, een mooie impact hebben op de wereld en vaak een verrassend waardevolle bijdrage leveren.
We willen er zo graag bij horen…
Als je anders bent, dan hoor je er wel of niet meer bij. En ja, het vergt lef om anders te zijn.
Je kunt alleen het beste in jezelf naar boven halen als je dat unieke toestaat.
Het zou zo jammer zijn als je je unieke zelf je hele leven zou wegstoppen. Als mens hebben we allemaal onze eigen unieke persoonlijkheden, talenten, interesses en overtuigingen die ons maken tot wie we zijn. Ik denk dat er echt een grote waarde zit in deze unieke aspecten, in plaats van ze te onderdrukken.
En ja, ik heb vroeger ook geprobeerd om mijn stuiterende enthousiaste zelf weg te stoppen en te voldoen aan de verwachtingen van anderen. Bwèk, niets aan, ik voelde me ongelukkig en onvervuld. Ik had telkens het gevoel dat ik mezelf niet volledig kon uitdrukken.
Ik las onlangs dat het onderdrukken van je eigenheid kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid, omdat je je niet verbonden voelt met anderen op een dieper niveau.
“Geloof in jezelf en ga ervoor.
Laat je eigen stem horen, laat jezelf zien,
koester jouw unieke karakter en deel het met de wereld.”
Waarom ik dit aankaart? Om een punt te maken : het is essentieel om je unieke zelf te omarmen en te koesteren, en om je niet te laten beperken door de verwachtingen van anderen. We hebben allemaal iets bij te dragen aan de wereld en het is belangrijk om je eigen stem te vinden en je eigen unieke bijdrage te leveren.
Zalig toch om verbinding te maken met anderen die je waarden en interesses delen, en die je ondersteunen in wie je werkelijk bent.
Hoe ontdek je nu je unieke bijdrage aan de wereld ?
Enkele tips die ik zelf toepas :
⇒ Ontdek je passies en talenten:
Denk na over de dingen waar je van houdt en waar je goed in bent. Dit kan vanalles zijn, zoals schrijven, tekenen, programmeren, koken, presenteren, enzovoort.
⇒ Identificeer problemen of uitdagingen:
Zoek naar problemen of uitdagingen in de wereld die je graag zou willen oplossen. Dit kunnen sociale, economische, politieke of milieu-gerelateerde kwesties zijn. Klinkt groots en ver van je bed misschien, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Een voorbeeld uit mijn eigen leven is dat ik best wat minder zwerfvuil zou willen zien.
⇒ Breng je passies en talenten in verband met problemen:
Probeer jouw passies en talenten in te zetten om een positieve impact te maken op de problemen die je hebt geïdentificeerd. Bijvoorbeeld, als je gepassioneerd bent door schrijven en bezorgd bent over klimaatverandering, kan je schrijven over de effecten van klimaatverandering en hoe mensen zich kunnen aanpassen. Of bijvoorbeeld : ik zie zwerfvuil en erger me eraan, ik ga uitzoeken hoe ik een positieve impact kan maken op de buurt waar ik woon.
⇒ Maak een plan:
Als je geïdentificeerd hebt wat je unieke bijdrage is, bedenk dan een plan om dit te realiseren. Bepaal welke stappen je moet nemen en welke middelen je nodig hebt om je doelen te bereiken. In mijn voorbeeld : ik bedenk dat ik tijdens mijn middagwandeling best wel vuil kan rapen, zo wordt de buurt toch weer een stukje mooier. De middelen die ik hiervoor inzet zijn een zelfgemaakte kar, vuilniszakken en een vuilnisprikker.
⇒ Handel:
De laatste stap is actie ondernemen en je plan uitvoeren. Zelfs kleine stappen kunnen een verschil maken, dus begin met wat je kan doen en bouw daarop verder. Ok , ik ga op pad om vuilnis te rapen en ook al gaat mijn wandeling maar een paar straten ver, alle beetjes helpen en het straatbeeld is weer wat netter.
Dit is mijn voorbeeld. Wat zou jouw voorbeeld kunnen zijn?
Dus: wees jezelf, want de rest is al bezet. Het is belangrijk om te accepteren wie je bent en vol vertrouwen je eigen weg te gaan.
0 Reacties